Voorwaarden
Hieronder staan de voorwaarden voor scholen die deelnemen aan het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma 2024-2025.
Beschreven paragrafen zijn gebaseerd op de Regeling schoolfruit en - groenten 2024 van de Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, gepubliceerd d.d. 12 juli 2024. Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma, afgekort EU-Schoolfruit, komt ten goede aan kinderen op de basisschool en op het primair speciaal en/of voortgezet speciaal onderwijs. Zij ontvangen groente en fruit via de school. De volgende voorwaarden zijn opgesteld voor de scholen:
Inschrijving
1. De inschrijving voor EU-Schoolfruit 2024-2025 gaat open op 2 september en sluit op 13 september 2024. Er kunnen circa 2300 basisscholen deelnemen. Er vindt een loting plaats wanneer aan het eind van de inschrijfperiode het maximum aantal scholen wordt overschreden, met inachtneming van het beschikbare budget. Scholen die uitgeloot worden kunnen een volgend schooljaar gegarandeerd meedoen nadat zij zich opnieuw hebben ingeschreven.
2. Voor de inschrijving maakt de schoolfruitcoördinator van de school een schoolaccount aan via https://registratie.euschoolfruit.nl en meldt de school vervolgens aan voor EU-Schoolfruit 2024-2025. Het Steunpunt EU-Schoolfruit geeft de geregistreerde scholen door aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO besluit over de toewijzing van scholen aan leveranciers. Scholenidentificatie vindt plaats op basis van brinnummer (= registratienummer voor scholen).
3. Na aanmelding ontvangt de schoolfruitcoördinator op uiterlijk 8 oktober 2024 een e-mail met informatie over het schoolfruitcontract. Het schoolfruitcontract staat op het schoolaccount op https://registratie.euschoolfruit.nl. De schoolfruitcoördinator dient het schoolfruitcontract te laten ondertekenen en uiterlijk 18 oktober 2024 te uploaden in het schoolaccount.
4. Scholen ontvangen een startpakket met daarin onder andere de Yes! Onze school doet mee poster. Scholen hangen deze poster zichtbaar op bij de hoofdingang van de school of maken op de website van de school bekend dat zij aan de schoolregeling deelnemen, waarbij de Europese vlag wordt weergegeven en wordt vermeld dat de Europese Unie de regeling financiert.
Leveringen
5. Scholen ontvangen 20 weken lang drie porties gratis groente en fruit per kind per week. In totaal ontvangt ieder kind 60 porties. Groente en fruit worden minimaal eenmaal per week afgeleverd op maandag of dinsdag. Scholen zorgen ervoor dat de geleverde porties zodanig worden opgeslagen dat de kwaliteit behouden blijft. Scholen reiken de porties uit aan de kinderen en zorgen ervoor dat de porties worden geconsumeerd op school.
6. Groente en fruit zijn bestemd voor gezamenlijke consumptie voor alle kinderen van alle groepen van een deelnemende school. Leerkrachten zijn uitgesloten van deelname. De gratis groente- en fruitverstrekking loopt van week 46 (11 november 2024) tot en met week 16 (18 april 2025), met uitzondering van de reguliere vakanties (twee weken kerstvakantie en één week voorjaarsvakantie).
7. Gedurende de looptijd van EU-Schoolfruit ontvangen scholen overwegend kwaliteitsklasse I producten. Daarnaast ontvangen scholen twee tot maximaal vier weken, één portie per week, producten van kwaliteitsklasse II (d.w.z. producten met een cosmetische afwijking). Door kwaliteitsklasse II groente en fruit te leveren, leren kinderen dat groente en fruit een natuurproduct is en er daarom niet altijd perfect uit hoeft te zien. Dit betekent niet dat het product minder lekker is, de smaak is niet afhankelijk van het uiterlijk van groente en fruit. Hiermee worden kinderen aangemoedigd om een diversiteit aan gezonde voeding te eten en te waarderen.
8. Gedurende de looptijd van EU-Schoolfruit ontvangen scholen minimaal vier biologische producten van kwaliteitsklasse I. Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en, indien van toepassing, dierenwelzijn. Zo worden bij de productie van biologisch groente en fruit geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Door deze producten aan te bieden, maken kinderen kennis met biologische groente en fruit en leren ze wat ‘biologisch’ betekent. Ook leren ze dat de smaak niet anders hoeft te zijn.
9. Er zijn drie perioden van levering:
Periode 1 (2024): week 46-51 (6 weken levering)
Periode 2 (2025): week 2-9 (7 weken levering, 1 week voorjaarsvakantie)
Periode 3 (2025): week 10-16 (7 weken levering)
10. Tijdens periode 3 vindt de Ramadan plaats. Kinderen die deelnemen aan de Ramadan mogen het groente en fruit mee naar huis nemen om het daar op te eten.
11. Scholen ontvangen alle 20 weken groente en fruit. Afzegging van een leverweek is niet mogelijk vanwege het contract dat tussen de school en leverancier is afgesloten. Zoals in het contract staat vermeld dienen beide partijen elkaar tijdig op de hoogte te brengen van eventuele onvoorziene omstandigheden die ertoe kunnen leiden dat de levering niet op de afgesproken leverdag plaats kan vinden.
12. Scholen die na toelating tot deelname aan EU-Schoolfruit 2024-2025 gedurende het schooljaar toch afzien van deelname, mogen het daaropvolgende schooljaar niet deelnemen aan EU-Schoolfruit.
Schoolfruitcoördinator
13. Scholen stellen intern een schoolfruitcoördinator aan die ervoor zorgt dat de school zich inspant om EU-Schoolfruit succesvol te laten verlopen.
14. De schoolfruitcoördinator van de school gaat akkoord met het ontvangen van de wekelijkse digitale EU-Schoolfruitnieuwsbrief. Deze nieuwsbrief bevat informatie over welke soorten groente en fruit er de week erop geleverd worden, bijbehorende educatieve activiteiten, een schoolfruitbeleid en informatie over belangrijke handelingen gedurende de looptijd van het programma (bevestigen van ontvangst, wijzigen van leerlingenaantal en andere administratieve handelingen). De school ontvangt de nieuwsbrief tot het einde van het schooljaar 2024-2025. Daarna wordt het verzenden van de nieuwsbrief stopgezet.
15. De schoolfruitcoördinator zal proactief leerkrachten benaderen en hen aanmoedigen om zich aan te melden voor de nieuwsbrief, om zo de educatieve doeleinden van EU-Schoolfruit te ondersteunen. Scholen kunnen extra ontvangers aanmelden voor de nieuwsbrief via www.euschoolfruit.nl/schoolfruitnieuwsbrief.
16. Bij aanmelding geeft de schoolfruitcoördinator het aantal leerlingen door, zoals verwacht bij de start van het programma in week 46. De schoolfruitcoördinator kan eenmalig het aantal leerlingen wijzigen vanwege in- of uitstroom, in de periode van 11 november tot en met 17 december 2024, op basis van de werkelijke verandering in leerlingenaantal van de school (tenzij sprake is van uitzonderlijke omstandigheden, ter beoordeling van de Minister). Dit kan via het schoolaccount op https://registratie.euschoolfruit.nl. De wijziging zal zo spoedig mogelijk na 17 december 2024, uiterlijk de derde week van januari 2025, ingaan.
17. De schoolfruitcoördinator bevestigt aan het einde van elke periode dat het groente en fruit verstrekt zijn aan de school in de betreffende periode en in de aangegeven hoeveelheid. Deze bevestiging is noodzakelijk voor de leverancier voor het verkrijgen van de vergoeding. De schoolfruitcoördinator ontvangt aan het einde van iedere periode een e-mail wanneer de ontvangstbevestiging klaar staat in het schoolaccount op https://registratie.euschoolfruit.nl/.
Educatie en schoolfruitbeleid
18. Scholen melden zich aan voor het lesportaal Chef! (lesportaal voedseleducatie). Dat kan via www.voedseleducatie.nl. Scholen geven in elke klas tenminste de Startles EU-Schoolfruit en één korte lesactiviteit. Daarnaast zetten zij zich in om aanvullende activiteiten en/of lessen uit te voeren over voedsel en gezond en duurzaam eetgedrag.
19. Scholen zetten zich in om het eten van groente en fruit op school gedurende het hele schooljaar onder de aandacht te brengen bij leerlingen en ouders. Scholen doen dit door het instellen van vaste groente- en fruitdagen op school of het uitbreiden van het aantal vaste groente- en fruitdagen.. Handige materialen om een schoolfruitbeleid in te stellen of uit te breiden zijn te vinden op www.wijkiezengroenteenfruit.nu.
Overige voorwaarden
20. Scholen dienen mee te werken aan controles. Controles worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (in opdracht van RVO). Dit gebeurt tijdens de leverperioden op de scholen. Controles door middel van schoolbezoeken worden uitgevoerd op basis van steekproeven.
21. Scholen dienen deel te nemen aan monitoring en evaluaties, uitgevoerd in opdracht van RVO.
22. Medewerkers van de GGD, NME, JOGG en Jong Leren Eten-makelaars hebben toegang tot de gegevens van de school en de gegevens van de schoolfruitcoördinator in het schoolaccount bij deelname aan EU-Schoolfruit. Voor informatie m.b.t. AVG zie de privacyverklaring van het Steunpunt Smaaklessen & EU-Schoolfruit, Wageningen University & Research zie www.euschoolfruit.nl/privacy.