Over voedseleducatie
De school is de perfecte plek om over voedsel en gezond en duurzaam eetgedrag te leren. Met voedseleducatie maken kinderen spelenderwijs kennis met smaakontwikkeling, consumentenvaardigheden, gezond en duurzaam eten en koken.
Al 15 jaar ervaring met voedseleducatie
In samenwerking met overheid, onderwijs, bedrijfsleven, en maatschappelijke organisaties ontwikkelt Wageningen University & Research objectieve educatie over voedsel en voeding aan kinderen. Al 75% van de scholen maakt gebruik van ons aanbod.
Door kinderen niet alleen de kennis mee te geven, maar ook de ervaring, blijft de stof beter hangen. Met deze kennis en ervaringen zullen kinderen later eerder gezonde en duurzame voedselkeuzes maken en weten ze hoe ze gezonde maaltijden kunnen bereiden.
Als kinderen jong meekrijgen wat gezond eet- en beweeggedrag is, dan is de kans groot dat zij dit gedrag de rest van hun leven meenemen.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Waarom Smaaklessen?
Smaaklessen...
- sluiten aan bij de kerndoelen voor het onderwijs;
- zijn bewezen effectief en staan opgenomen in de interventiedatabase van het RIVM;
- zijn objectief en bevatten geen reclame;
- sluiten aan bij reguliere lesmethodes, zoals Argus Clou, Blink en Wijzer;
- zijn ontwikkeld op basis van de doorlopende leerlijn van de SLO;
- zijn gratis!
Smaaklessen sluit aan op de kerndoelen voor het onderwijs vanuit het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’, domein Mens en samenleving en domein Natuur en techniek.
Smaaklessen:
- zijn zinnenprikkelend
- wekken nieuwsgierigheid op
- leren kinderen genieten van eten
- laten kinderen nieuwe dingen proeven
- leren kinderen over eten en het milieu
- vertellen over de herkomst, teelt, verwerking/productie van voedsel
- leren kinderen dat lekker en gezond bij elkaar horen!
Hoe zet je voedseleducatie in?
Er zijn verschillende manieren om het aanbod aan voedseleducatie in te zetten.
- Project: verdeel de lessen over de dagen van de projectperiode.
- Verspreid over het schooljaar: maak van tevoren een planning, zodat alle lessen aan bod komen.
- Koppeling met reguliere lesmethoden in het onderwijs: Op onze website staat van welke voedseleducatielessen aansluiten op reguliere lesmethoden.
- Geef je ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO)? Bekijk deze pagina met suggesties over hoe je Smaaklessen hierbij kunt inzetten.
De lesprogramma's sluiten aan bij het leerplankader Sport, Bewegen en Gezonde leefstijl van de SLO, kern- en leerdoelen (Domein Mens en samenleving en domein Natuur en techniek) en verscheidene methodes in het onderwijs. Op basis daarvan zijn vijf pijlers samengesteld, die in de lessen terugkomen:
- Gezond eten: Waarom heb je eten en drinken nodig?
- Smaak: Durf jij nieuwe soorten eten te proeven?
- Voedselproductie: Waar komt ons eten vandaan?
- Koken: Hoe maak je een gezonde, lekkere lunch?
- Consumentenvaardigheden: Wat staat er op een etiket?
Ontwikkeld door:
Ondersteund door:
Ondersteund door:
Ondersteund door:
Onderdeel van: