Smaakmissie Aardappelen, rijst en pasta
In aardappelen, rijst en pasta zitten koolhydraten. Maar wat zijn dat eigenlijk? Kan de klas de vloggers helpen met de inhoud van hun kook-vlog? In deze Smaakmissie ontdekken leerlingen van groep 7-8 alles over aardappelen, rijst en pasta door zelf op onderzoek uit te gaan, zowel binnen als buiten de klas.
De Smaakmissie bestaat uit 6 interactieve lessen met aanvullend een digibordmodule en is te vinden op het gratis lesportaal Chef!.

Koolhydraten, wat zijn dat? En waar zit dat eigenlijk in?
Britt & Lynn hebben jullie hulp nodig! Britt & Lynn zijn bekende vloggers en hebben al verschillende series gemaakt. Nu willen ze beginnen met een kookvlog. Maar ze hebben dit nog nooit eerder gedaan! De eerste vlog zal gaan over aardappels, rijst en pasta, maar wat kunnen ze daar allemaal over vertellen en van maken? Kunnen de leerlingen hulp bieden? Ga op Smaakmissie!
Tijdsduur
De Smaakmissie bestaat uit 6 lessen die variëren tussen 30-60 minuten.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Hoe zet je een Smaakmissie in?
Op het lesportaal Chef! vind je een overzicht bij welke kerndoelen voor het basisonderwijs voedseleducatie aansluit. Er zijn verschillende manieren om ons aanbod aan voedseleducatie in te zetten.
Op het lesportaal Chef! vind je een overzicht bij welke kerndoelen voor het basisonderwijs voedseleducatie aansluit. Er zijn verschillende manieren om ons aanbod aan voedseleducatie in te zetten.
- Project: verdeel de lessen over de dagen van de projectperiode.
- Verspreid over het schooljaar: maak van tevoren een planning, zodat alle lessen aan bod komen.
- Koppeling met reguliere lesmethoden in het onderwijs: Zowel op deze website als op Chef! staat van welke voedseleducatielessen aansluiten op reguliere lespakketten.
Waaruit bestaat de Smaakmissie?
Les 1: Wat weet ik al?
Aardappelen, rijst en pasta... Iets wat jullie vast allemaal wel eens eten maar misschien nog niet alles over weten. Tijd om op onderzoek uit te gaan!
Leerdoelen
De leerlingen:
- worden zich bewust van wat ze al weten over aardappelen, rijst en pasta
- kunnen uitleggen dat je koolhydraten kan binnen krijgen door het eten van verschillende producten zoals; aardappelen, rijst en pasta
- kunnen uitleggen wat er in het koolhydraatvak van de Schijf van Vijf zit
Les 2: Proefles
Britt & Lynn hebben jullie hulp nodig. Tijd om jullie te verdiepen in de smaakverschillen en gezonde porties. Zijn jullie klaar voor een proefles?
Leerdoelen
De leerlingen:
- weten dat het belangrijk is om voldoende aardappelen rijst en pasta te eten om zo voldoende koolhydraten en vezels binnen te krijgen
- kunnen uitleggen waarom volkorenproducten gezonder zijn dan gewone/witte producten
- kunnen inschatten hoeveel onbereide en bereide porties aardappelen, rijst of pasta een kind uit groep 7-8 nodig heeft om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te voldoen
- weten dat het belangrijk is om bij het koken van aardappelen, rijst of pasta de juiste portie per persoon af te wegen om voedselverspilling te voorkomen
Les 3: Naar de supermarkt
De supermarkt ligt vol met verschillende producten van aardappel, rijst of pasta. Wat kunnen jullie allemaal vinden?
Leerdoelen
De leerlingen:
- kunnen in de winkel verschillende soorten aardappelen, rijst en pasta opzoeken en aangeven of het wel of niet in de Schijf van Vijf zit (volkoren pasta/ zilvervliesrijst/ gekookte, gepofte of gestoomde aardappel, zelfgemaakte aardappelpuree)
- weten dat het belangrijk is voor hun gezondheid te kiezen voor voorkeursproducten uit de Schijf van Vijf (volkoren pasta/ zilvervliesrijst/ gekookte, gepofte of gestoomde aardappel, zelfgemaakte aardappelpuree)
Les 4: Op excursie
Nederland is een echt aardappelland. Weten jullie welke weg de aardappel af moet leggen voordat het in de supermarkt ligt? Ontdek het zelf!
Leerdoelen
De leerlingen:
- waarderen aardappelen, rijst en pasta als een mooi product waar veel werk voor nodig is
- kunnen uitleggen welke productiestappen nodig zijn om aardappelen, rijst en pasta te produceren
- kunnen beargumenteren waarom aardappelen vaak in Nederland worden verbouwd en pasta (tarwe) en rijst vaak in het buitenland
Les 5: Vloggen
Jullie hebben Britt & Lynn al goed geholpen met hun vlog. Nu is het tijd om zelf te gaan vloggen! Welk groepje maakt de leukste vlog?
Leerdoelen
De leerlingen:
- kunnen verschillende recepten bedenken of opzoeken om aardappelen, rijst of pasta klaar te maken
- kunnen uitleggen wat ze tijdens deze Smaakmissie allemaal hebben geleerd
Les 6: Superkoks
Britt & Lynn hebben dankzij jullie hulp een echte kookvlog kunnen maken. Bekijk de vlog en probeer het recept met de klas na te maken.
Leerdoelen
De leerlingen:
- waarderen het om een gerecht met aardappel te bereiden
- kunnen een gerecht met aardappel bereiden en aan hun ouders presenteren
Benieuwd naar de Smaakmissie Aardappelen, rijst en pasta?
Hoe ziet de Smaakmissie eruit?
Wanneer zet je de Smaakmissie in?
- 23 t/m 29 september 2024: Nationale Vitaliteitsweek
- 16 oktober 2024: Wereld Voedseldag
- 25 oktober 2024: Wereld Pasta Dag
10 t/m 14 juni 2025: Week voor de Gezonde Jeugd